Tuesday, December 8, 2009

first day in second semester

segala puja dan puji yang sebenar-benarnya untuk Allah SWT..selawat dan salam buat semulia-mulia makhluk-Nya, Nabi Muhammad SAW, begitu juga keluarga dan sahabatnya..

alhamdulillah hari pertama 2nd sem bermula dengan baik semalam..lecture pertama yang memulakan sem baruku ini cukup interesting iaitu subjek UNGS 2040 (ISLAM: KNOWLEDGE & CIVILIZATION)..walaupun ada gelaran doktor falsafah pada namanya, tapi lecturerku ini ingin dirinya dipanggil Bro. razak only..katanya, panggilan doktor seakan-akan menyediakan gap untuk student mendekati lecturer..bila panggil bro. ada nilai brotherhood di antara student dengan lecturer katanya..apepun, lecture yang menarik sebab dia pandai menghidupkan suasana dan mewujudkan perbincangan dua hala..ibaratnya give-and-take situationla...untuk first lecture ni, just introduction..banyak persoalan yang dia kemukakan antaranya what is knowledge? what kind of knowledge should we have? how do you know what you know? when you can be certain that your knowledge is the truth? agak hangat juga antara kami memberi respon...tapi all those questions tak terjawab lagi sebab semua tu akan terjawab on the following lecture..semalam kami semua hanya di'provoke' terlebih dahulu dengan macam-macam soalan supaya kami dapat gambaran tentang apa yang bakal dirungkai dan dipelajari dalam subjek UNGS 2040..

habis je lecture Ungs semalam, terus je ke library..ingatkan nak cari required book for subject ungs sebab bro. razak cakap method of teaching dia adalah we have to find books in library..salah satu sebab, katanya dia tak nak melahirkan student yang tak tahu langsung kat mana library sehingga dah dapat ijazah disebabkan 100% bergantung dengan internet..surf dekat OPAC pon tak ada...pegi cari dekat rak pon tak ada..mungkin ada kat library uia gombak kot..lain yang dicari lain pula yang dijumpai..Allah gerakkan hati nak tengok satu buku ni..tajuknya, "PEDOMAN ORANG TAKWA" karya Imam Ghazali..belek-belek sepintas lalu macam best je, lagi pon time tak busy ni la lagi best nak baca..so pinjamla buku ni..

menariknya, kandungan awal buku ni menekankan tentang pelajar dan kaitannya dengan menuntut 'ilmu..memang kena dengan diri sendiri nak-nak lagi baru je mulakan sem baru..kat sini, nak share sedikit kata-kata Syaikh Imam Alim-Allamah Hujjatul-Islam Abu Hamid Muhammad bin Muhammad Al-Ghazali Ath-Thusi:

"ketahuilah wahai para pelajar yang rajin dan bersungguh-sungguh menuntut 'ilmu! oleh kerana kesungguhanmu hendak mencari 'ilmu pengetahuan pastikanlah terlebih dahulu bahawa niatmu itu berada di atas landasan yang lurus.

jangan sampai terjadi menuntut 'ilmu itu dengan niat untuk berbangga dan angkuh terhadap teman sejawatmu, untuk menarik perhatian orang terhadap dirimu, apa lagi untuk meraih dan mengumpulkan ni'mat duniawi yang hampa ini.

jika demikianlah halnya tujuan niatmu itu, bererti anda seorang yang sedang berusaha meruntuhkan agamamu dan untuk menjerumuskan dirimu sendiri, serta menjual akhiratmu yang abadi dengan kepentingan dunia yang bersifat nisbi ini.

pastilah perniagaanmu akan bankrap dan daganganmu pun akan kerugian besar. gurumu yang turut membantu niatmu itu juga akan ikut berkongsi dalam kerugianmu. tidak ubahnya seperti seorang yang menjual senjata kepada penyamun, iapun tidak terlepas dari bersubahat juga. sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi s.a.w.:

'sesiapa yang membantu sesuatu perbuatan maksiat walaupun dengan sepatah perkataan, ia dikira telah turut berkongsi di dalamnya.'

sebaliknya jika niat dan tujuanmu - Allah dan dirimu sajalah yang lebih mengetahuinya, kerana hendak mencari hidayat - petunjuk, bukannya sekadar hendak memungut keterangan, maka gembirakanlah hatimu!

sebab apabila anda berjalan ke tempat 'ilmu itu, anda akan dipayungi oleh para malaikat dengan sayapnya, malah ikan-ikan di air pun akan memohonkan pengampunan kepada Allah agar terkabul niat sucimu itu."

itulah kata-kata yang membuat hati ini terusik dan kembali memikirkan tujuan diri menuntut 'ilmu seterusnya untuk sentiasa mentajdidkan niat di hati dalam apa jua yang ingin dilakukan..

sabda Nabi s.a.w.: "barangsiapa yang semakin bertambah 'ilmunya tetapi tidak bertambah petunjuknya, tidaklah ia bertambah hampir kepada Allah melainkan semakin jauh lagi."

wallahua'lam

No comments: