Friday, April 29, 2011

pandai 'si dia' memberi nasihat........


Sepetang bersama mak dan kakak..sekadar menemani dua insan yang disayangi untuk membeli tudung di sebuah kedai kat area KT ni..em, sibuk mak dan kak cik memilih-milih tudung dan saya melayani si comel faris (anak buah)..

Sesak dengan orang yang datang nak membeli bersempena SALE..em, saya tengok je la..i can say almost all the workers pakai seragam yang sama..and menggayakan pakaian tudung yang sama..mak nak belanja tapi tak ada yang berkenan di hati..em cam rugi je menolak tapi buat apa beli if tak jumpa yang berkenan kan..

Pekerja kat situ pon buat tak layan je kat saya, yela saya tak try mana nak layan kan..not a big deal..lagi best main ngan faris..BUT yang paling mengejutkan, when my sis told me, orang yang duk layan dia try-try tudung tu siap boleh bagi suggestion lagi..huh, boleh agak tak dia suggest apa?..

Orang tu cakap, lebih kurang macam ni la ayatnya, "kak ikat rambut angkat tinggi skit.."..anda boleh faham tak maksudnya?..maksudnya, supaya nampakla kononnya macam kita ni ada sanggul..tak sangka betul, dorang mostly pakai macam tu tapi sempat lagi suggest kat customers to do the same thing..

Alhamdulillah, mujurlah my sis pon tahu gakla bab-bab ni..buat apa nak pakai macam tu?nak tunjuk kat siapa kan?..mungkin orang lelaki boleh membayangkan orang yang ada like 'pundak unta' ni berambut panjang..tapi, sekarang tak silap saya memang ada je jual something like 'pundak unta' ni walaupun rambut seseorang tu tak panjang mana pun..if i am wrong, please do correct me..

Dalam buku fiqh wanita pun selalu je cakap berkenaan aurat wanita..dan hadis yang selalu ada dalam buku-buku fiqh wanita ni ada yang betul-betul berkait dengan cara pemakaian wanita Islam sekarang..

Rasulullah saw pernah bersabda :
"Dua kelompok ahli neraka yang belum saya lihat: Satu kaum bersama mereka cemeti-cemeti seperti ekor unta, mereka memukul manusia dengannya. Dan wanita-wanita yang berpakaian tapi telanjang, berjalan melenggok, tidak taat kepada Allah, kepala mereka seperti pundak unta yang condong. Wanita-wanita ini tidak masuk surga dan tidak pula mencium bau surga, padahal baunya surga dapat dihidu sejauh perjalanan sekian sekian". (Hadits Riwayat Imam Muslim)

Thursday, April 28, 2011

baca dan jiwai..

Hafazan Syabab kurang lancar. Tilawahnya juga ada beberapa kesalahan tajwid. Syeikh Sobir merenungnya. Garang.

"Berapa banyak kamu baca al-Quran sehari?" Suara Syeikh Sobir mendatar.

"Setengah juzuk," ujar Syabab. Syeikh Sobir menggeleng-geleng.

"Al-Quran, mukjizat agung yang masih kekal. Allah menurunkannya pada manusia melalui sebaik-baik makhluk, Muhammad s.a.w. Kenapa tak memperuntukkan masa yang banyak untuknya?" Syeikh Sobir seakan berkhutbah.

Syabab diam, merendahkan diri. Tunduk. Tidak berani menentang anak mata Syeikh Sobir. Dia dapat memahami kata-kata itu.

"Kamu buat apa di sini? Ke mana kamu habiskan masa?" Suara garau Syeikh Sobir seakan sedang membedal tubuhnya. Syabab diam.

"Muslim perlu tersusun dalam waktunya. Umur kita singkat. Jngan habiskan umur dengan perkara sia-sia. Bagitau saya jadual hidup kamu seharian," pinta Syeikh Sobir.

"Pagi, baca al-Quran, lepas tu pergi kuliah," jawab Syabab, lambat. Perlahan. Dia belum sempat menghabiskan kata-katanya.

"Mana tahajud untuk pagi kamu? Mana solat Subuh berjemaah?" celah Syeikh Sobir.

"Err, saya buat tahajud dan solat Subuh berjemaah di Jami' Mansor," jawab Syabab tergagap-gagap.

Jami' Mansor ialah masjid yang paling dekat dengan rumahnya. Di Syria memang terlalu banyak masjid, malah kadangkala berdekatan antara satu sama lain. Syabab selalu ternampak Syeikh Sobir ke Jami' Mansor tetapi tidak pernah berani menegurnya.

"Ya, kena jelaskan tu. Saya nak tahu jadual yang terperinci."

"Err, lepas tu, saya pergi ke Daurah pengajian bahasa. Saya juga pendengar kuliah di universiti-universiti berlainan dari pagi sampai petang. Malam, ikuti pengajian di jami'-jami' dengan masyaikh. Saya akan solat jemaah di masjid berkenaan." Bahasa Syabab lebih lancar daripada sebelumnya.

"Kamu pergi pengajian tu semua, ada tak kamu mendengar mereka berhujah dengan al-Quran?" tanya Syeikh Sobir. Syabab angguk.

"Jadi, al-Quran mukjizat yang perlu diutamakan. Sesibuk manapun kamu, peruntukkanlah masa yang banyak untuk al-Quran. Baca, perelokkan bacaan dengan tajwid, fahami maksud, hafaz, bacaan berlagu dan yang paling penting, amalkan al-Quran." Syeikh Sobir diam seketika. Dia memandang Syabab dalam-dalam. Jauh di dasar hati, dia mendoakan untuk anak muda yang dianggap berpotensi besar itu.

Syabab yang kecut perut kerana rasa dimarahi mula mengangkat pandangan.

"Sekurang-kurangnya, berapa jam sehari perlu saya peruntukan untuk al-Quran?" Lidahnya menutur berani walaupun gagap.

"Paling sikit, dua jam. Setengah juzuk yang kamu baca sehari tu, ulang-ulanglah membacanya. Paling sikit, lima kali. Hafazan, ikut kemampuan. Perelokkan bacaan dulu," tegas Syeikh Sobir, bagaikan sarjan sedang mengeluarkan arahan kepada askarnya. Syabab menelan liur.

"Kalau kamu betul-betul amanah dengan al-Quran, tunaikan kadar minima ini atau lebih. Jangan kurang." Syeikh bersuara lagi.

Syabab memandang Syeikh Sobir dengan mulut terlopong.

"Jangan bagi alasan tak ada masa. Itu alasan penipu. Semua orang Allah bagi masa. Beli rakaman. Dengar bacaan ulama' qurro'. Kamu boleh dengar Quran dalam van servis, dalam perjalanan dan di mana sahaja kecuali tempat najis." Kata-kata tegas itu menyebat pintu kesedaran Syabab bertalu-talu. Pedih.

Petikan dari buku, Syabab Musafir Kasih..copy dengan izin Kak Fatimah Syarha..

Ya Allah, ampunkanku andai diri selalu melalaikan al-Quran..sangat tersentuh baca part ni..yes really have to do introspection on me myself, on what what I do for my everyday life..bila fikir-fikir balik, Syabab tu pun boleh terkedu bila Syeikh Sobir soal dia soalan sebegitu.. macam mana nanti bila Allah yang tanya apa yang aku buat masa hidup kat dunia? ya Allah, Engkau memang dekat..terlalu dekat andai diri sentiasa mengingati DIA..Allah yang izinkan kita untuk ingat akan DIA..

YA ALLAH, TOLONGLAH KAMI UNTUK SENTIASA MENGINGATIMU, BERSYUKUR KEPADAMU DAN BER'IBADAH YANG SEBAIKNYA KEPADAMU..

Sunday, April 10, 2011

kita ingin segalanya indah..



Seindah sedamai pantai melambai gemalai
begitulah hati merindu kasih yang padu
bagaikan pepasir basah di simbah lautan
begitulah perjuangan ini
biar basah dengan iman dan ukhwah

kita ingin segalanya indah
sebersih pasir pantai memutih
seindah dan secerah pawana
berseri ukhwah dipupuk kasih

kita ingin segala terlerai
dengki dan dendam kesumat musnah
biar keikhlasan berbicara
di dada hati luas saujana

Seindah sedamai pantai melambai gemalai
begitulah hati merindu kasih yang padu
bagaikan pepasir basah di simbah lautan
begitulah perjuangan ini
biar basah dengan iman dan ukhwah

andaiku mampu mencontohi dirimu..Khaulah Al-Azwar



Engkaulah serikandi islam
Pahlawan di zaman silam
Pedang Allah menjadi gelaranmu
Terkenal berani serta tangkas

Cintamu pada Rasul terserlah
Mengorbankan diri ketengah musuh
Tangkasmu menjadi persoalan
Siapakah dirimu sebenarnya

Berbekalkan cinta takutkan Tuhan
Segala-galanya sanggup dikorbankan
Agar islam terus dipertahankan
Hebatnya engkau Khaulah Al-Azwar

Demi Tuhan Yang Maha Pemurah dan Pengasih
Khaulah memacu kudanya ke medan pertempuran
Berbangkitkankan semangat juang seluruh pasukan
Memburu syuhada yang Tuhan janjikan

Perjuangan kebenaran mahal nilainya
Emas bahkan darah pun takkan terbayar
Yang dipandang hati seorang hamba
Yang cinta dan takutkan Tuhan
Khaulah Al-Azwar

Engkaulah serikandi terpilih
Menjadi idola remaja
Peribadimu menjadi contoh ikutan
Agar islam kembali cemerlang terbilang