Tuesday, December 8, 2009

first day in second semester

segala puja dan puji yang sebenar-benarnya untuk Allah SWT..selawat dan salam buat semulia-mulia makhluk-Nya, Nabi Muhammad SAW, begitu juga keluarga dan sahabatnya..

alhamdulillah hari pertama 2nd sem bermula dengan baik semalam..lecture pertama yang memulakan sem baruku ini cukup interesting iaitu subjek UNGS 2040 (ISLAM: KNOWLEDGE & CIVILIZATION)..walaupun ada gelaran doktor falsafah pada namanya, tapi lecturerku ini ingin dirinya dipanggil Bro. razak only..katanya, panggilan doktor seakan-akan menyediakan gap untuk student mendekati lecturer..bila panggil bro. ada nilai brotherhood di antara student dengan lecturer katanya..apepun, lecture yang menarik sebab dia pandai menghidupkan suasana dan mewujudkan perbincangan dua hala..ibaratnya give-and-take situationla...untuk first lecture ni, just introduction..banyak persoalan yang dia kemukakan antaranya what is knowledge? what kind of knowledge should we have? how do you know what you know? when you can be certain that your knowledge is the truth? agak hangat juga antara kami memberi respon...tapi all those questions tak terjawab lagi sebab semua tu akan terjawab on the following lecture..semalam kami semua hanya di'provoke' terlebih dahulu dengan macam-macam soalan supaya kami dapat gambaran tentang apa yang bakal dirungkai dan dipelajari dalam subjek UNGS 2040..

habis je lecture Ungs semalam, terus je ke library..ingatkan nak cari required book for subject ungs sebab bro. razak cakap method of teaching dia adalah we have to find books in library..salah satu sebab, katanya dia tak nak melahirkan student yang tak tahu langsung kat mana library sehingga dah dapat ijazah disebabkan 100% bergantung dengan internet..surf dekat OPAC pon tak ada...pegi cari dekat rak pon tak ada..mungkin ada kat library uia gombak kot..lain yang dicari lain pula yang dijumpai..Allah gerakkan hati nak tengok satu buku ni..tajuknya, "PEDOMAN ORANG TAKWA" karya Imam Ghazali..belek-belek sepintas lalu macam best je, lagi pon time tak busy ni la lagi best nak baca..so pinjamla buku ni..

menariknya, kandungan awal buku ni menekankan tentang pelajar dan kaitannya dengan menuntut 'ilmu..memang kena dengan diri sendiri nak-nak lagi baru je mulakan sem baru..kat sini, nak share sedikit kata-kata Syaikh Imam Alim-Allamah Hujjatul-Islam Abu Hamid Muhammad bin Muhammad Al-Ghazali Ath-Thusi:

"ketahuilah wahai para pelajar yang rajin dan bersungguh-sungguh menuntut 'ilmu! oleh kerana kesungguhanmu hendak mencari 'ilmu pengetahuan pastikanlah terlebih dahulu bahawa niatmu itu berada di atas landasan yang lurus.

jangan sampai terjadi menuntut 'ilmu itu dengan niat untuk berbangga dan angkuh terhadap teman sejawatmu, untuk menarik perhatian orang terhadap dirimu, apa lagi untuk meraih dan mengumpulkan ni'mat duniawi yang hampa ini.

jika demikianlah halnya tujuan niatmu itu, bererti anda seorang yang sedang berusaha meruntuhkan agamamu dan untuk menjerumuskan dirimu sendiri, serta menjual akhiratmu yang abadi dengan kepentingan dunia yang bersifat nisbi ini.

pastilah perniagaanmu akan bankrap dan daganganmu pun akan kerugian besar. gurumu yang turut membantu niatmu itu juga akan ikut berkongsi dalam kerugianmu. tidak ubahnya seperti seorang yang menjual senjata kepada penyamun, iapun tidak terlepas dari bersubahat juga. sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi s.a.w.:

'sesiapa yang membantu sesuatu perbuatan maksiat walaupun dengan sepatah perkataan, ia dikira telah turut berkongsi di dalamnya.'

sebaliknya jika niat dan tujuanmu - Allah dan dirimu sajalah yang lebih mengetahuinya, kerana hendak mencari hidayat - petunjuk, bukannya sekadar hendak memungut keterangan, maka gembirakanlah hatimu!

sebab apabila anda berjalan ke tempat 'ilmu itu, anda akan dipayungi oleh para malaikat dengan sayapnya, malah ikan-ikan di air pun akan memohonkan pengampunan kepada Allah agar terkabul niat sucimu itu."

itulah kata-kata yang membuat hati ini terusik dan kembali memikirkan tujuan diri menuntut 'ilmu seterusnya untuk sentiasa mentajdidkan niat di hati dalam apa jua yang ingin dilakukan..

sabda Nabi s.a.w.: "barangsiapa yang semakin bertambah 'ilmunya tetapi tidak bertambah petunjuknya, tidaklah ia bertambah hampir kepada Allah melainkan semakin jauh lagi."

wallahua'lam

Saturday, December 5, 2009

berakhirnya cuti sem

sekejap je masa berlalu, esok dah nak balik uia pon...alhamdulillah walaupun awal-awal cuti tu agak banyak buang masa begitu saja, hari-hari terakhir aku melewati cuti yang berbaki dengan sesuatu yang amat bermakna dan bermanfaat..

manusia ni boleh dianalogikan macam pokok gak rasanya..sebab apa? the reason is pokok perlukan air, cahaya matahari dan mineral yang cukup untuk membesar dengan baik dan seterusnya mampu menghasilkan buah yang baik..buah yang baik sudah tentu banyak memberi manfaat kepada manusia sebab ianya boleh dimakan, dijadikan ubat, or even dijual untuk dijadikan sumber pendapatan..sama juga macam manusia...manusia tetap perlukan pengisian dalam hidupnya agar ianya berguna untuk dirinya sendiri mahupun mampu memberi manfaat untuk orang disekelilingnya juga..hidup yang tak diisi dengan pengisian yang mendidik jiwa sudah tentu menyebabkan jiwa kita kosong..

erm, selalunya je menjadi topik perbualanku dan kawan-kawan kalau berjumpa dalam musim cuti sem adalah persoalan istiqamah..banyak mende yang kita boleh amalkan sewaktu di kampus tapi bila balik amalan-amalan sunat yang biasa kita buat kadang kala jadi terbantut bila berada di rumah..one more thing, bila kat kampus terasa syahdu je bila menadah tangan memohon do'a kepada Allah SWT..tapi, kalau kat rumah susah je nak feeling betul-betul waktu berdo'a even nak menangis pon susah..mungkin, kat kampus kita berhadapan dengan macam-macam ujian dan dugaan yang membuatkan kita kuat nak bergantung dengan Allah..tapi bila kat rumah seolah-olah langsung tak ada masalah..fitrah manusia pon suka dan gembira bila berada disamping keluarga..apepun, do'a Allahummarzuqnaa istiqoomah selalu je diperingatkan supaya diamalkn...

rupa-rupanya, sedar ataupun tak aku realize kat rumah cabaran dan dugaan tu lagi hebat...sebab aku kena pandai manage time dengan perkara-perkara yang bermanfaat..bila dah terlalu banyak masa yang terluang memang amat mudah nak buat perkara-perkara yang melaghokan..nak tengok tv pon kena tapis-tapis..dah terlalu banyak mende yang tak patut mengisi setiap siaran di televisyen...dah tak payah ulas lanjut rasanya sebab semua mesti dah sedia maklum..cuti dan berehat nampak macam serasi..tapi, hakikatnya dari apa yang dibaca, ceramah atau tazkirah yang didengar, selalu je cakap dunia bukan tempat untuk berehat..tapi kita nak berehat yang abadi iaitu di SYURGA ALLAH..

meaning that,umat Islam tak boleh berehat selagi mana Islam tak tertegak dan selagi itulah kerja-kerja Islam perlu dilakukan..nak buat kerja-kerja Islam bukan dengan senang lenang dan dilimpahi kemewahan tapi tentunya memerlukan perngorbanan...kalau bukan harta yang menjadi masalah mungkin kesanggupan hati untuk bekerja untuk Islam yang menjadi ujian..semoga Allah anugerahkan hidayah-Nya yang terus-menerus buat kita semua untuk menuju ke jalan yang lurus..

teringat pesan tuan guru haji hadi dalam kuliah jumaat semalam, jangan kita asyik minta do'a supaya dijauhkan dari kejahatan manusia dan jin sehingga kita lupa untuk berdo'a supaya dijauhkan dari kejahatan dari dalam diri kita sendiri..

sabda Nabi SAW: "sesungguhnya aku telah menjauhkan dunia untukmu. Janganlah engkau hidupkan dia sesudahku. Setengah kebusukan dunia adalah bahawa kederhakaan terhadap Allah ada di sana. Setengah keburukan dunia bahawa kau tidak ingat pada Akhirat kecuali dengan meninggalkannya. Ingatlah, ambillah dunia sekadarnya jangan engkau menyertainya dan beramallah. Sesungguhnya punca segala kesalahan adalah cinta dunia dan kesenangan yang sedikit yang dapat menyeret seseorang dalam derita yang panjang."

sabda baginda Nabi SAW lagi: "dunia ini penjara orang mukmin, juga syurga bagi orang kafir."



Thursday, December 3, 2009

exam akademik dan exam kehidupan

alhamdulillah akhirnya dapat juga cek result final exam untuk sem satu baru-baru ini..setelah berkali-kali mencuba dari petang semalam tak dapat-dapat sehinggalah ditakdirkan Allah pagi tadi mission accomplished..sepanjang melalui kehidupan sebagai student audiology untuk tempoh satu sem, alhamdulillah subjek2nya banyak yang kena dengan jiwaku..itulah mungkin hikmah di sebalik ketentuan Allah kenapa aku bukan budak 'medic' yang pernah suatu ketika dulu diidamkan sangat..kita sentiasa minta yang terbaik dari Allah dan semoga Allah makbulkan do'a kita tu, insyaAllah..

pernah dulu waktu dalam keadaan stress yang amat, bila kita dah cuba yang terbaik, tapi hasilnya tak seberapa aku mula tak kuat...tapi terlalu awal untuk aku menyerah kalah..i must fight!!!aku cuba minta kata-kata semangat dari sahabatku, along..dia mengingatkan aku balik tentang pergantungan dengan Allah...ya, memang seluruh hidup ini aku perlu bergantung harap hanya kepada-Nya..apapun yang aku dapat, bersyukurlah pada-Nya sebab setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..konsep tawakal juga kuanggap sebagai salah satu exam kehidupan yang perlu aku pegang betul-betul..

"sesunguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakal." (Ali Imran :159)

Sabda Rasulullah SAW:"jika kamu bertawakal kepada Allah dengan benar-benar bertawakal, tentu Dia akan memberimu rezeki, sebagaimana memberi rezeki kepada burung yang waktu pagi lapar dan waktu petang kenyang."

mak pon selalu ingatkan aku supaya jangan ada rasa takut, sedih atau apa-apa perasaan dan fikiran yang negatif terutamanya bila time nak quiz dan exam..pesan mak, usaha sehabis daya, banyakkan ibadah dan do'a kepadanya, usahakan buat solat malam, jangan tinggal solat dhuha, dan jaga hubungan sesama manusia (kawan-kawan, lecturer dll)...buat setakat yang kita mampu dan selalu pegang yang semuanya datang dari Allah..kalau kita belajar banyak mana pun kalau Allah tak izinkan kita boleh buat dengan baik tetap kita tak boleh buat yang terbaik..yang penting kita usaha pada masa yang sama tidak putus-putus memohon do'a agar Allah berikan pertolongan-Nya kepada kita...

alhamdulillah, bagi mak kalau berjaya dengan baik, alhamdulilah..kalau tak berjaya atau dapat biasa-biasa aje pon alhamdulillah..kesemuanya diterima dengan redha dan rasa syukur kepada-Nya..sebab dia tahu anaknya belajar bukannya main-main..hehe...thanx mak sebab selalu bagi perangsang dan jadi my mom yang cukup memahami...irah sayang mak and i pray to Allah may He gives you Jannah as the reward...