Saturday, August 29, 2009

bantulah kami untuk mengingati-Mu setiap detik

Saat kau bangun pagi hari, AKU memandangmu
dan berharap engkau akan berbicara kepada KU,
walaupun hanya sepatah kata meminta
pendapatKU atau bersyukur kepada KU atas
sesuatu hal yang indah yang terjadi dalam hidupmu
hari ini atau kelmarin ......

Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk
mempersiapkan diri untuk pergi bekerja .......

AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap,
AKU tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk
berhenti dan menyapaKU, tetapi engkau terlalu
sibuk .........

Disatu tempat, engkau duduk disebuah kerusi
selama lima belas minit tanpa melakukan apapun.
Kemudian AKU melihat engkau menggerakkan
kakimu. AKU berfikir engkau akan berbicara
kepadaKU tetapi engkau berlari ke telephone dan
menghubungi seorang teman untuk mendengarkan
kabar terbaru.

AKU melihatmu ketika engkau pergi bekerja dan
AKU menanti dengan sabar sepanjang hari.
Dengan semua kegiatanmu AKU berfikir engkau
terlalu sibuk mengucapkan sesuatu kepadaKU.

Sebelum makan siang AKU melihatmu memandang
sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk
berbicara kepadaKU, itulah sebabnya mengapa
engkau tidak menundukkan kepalamu.

Engkau memandang tiga atau empat meja
sekitarmu dan melihat beberapa temanmu
berbicara dan menyebut namaKU dengan lembut
sebelum menyantap rezeki yang AKU berikan, tetapi
engkau tidak melakukannya ....... masih ada waktu
yang tersisa dan AKU berharap engkau akan
berbicara kepadaKU, meskipun saat engkau
pulang kerumah kelihatannya seakan-akan banyak
hal yang harus kau kerjakan.

Setelah tugasmu selesai, engkau menyalakan TV,
engkau menghabiskan banyak waktu setiap hari
didepannya, tanpa memikirkan apapun dan hanya
menikmati acara yg ditampilkan.

Kembali AKU menanti dengan sabar saat engkau
menonton TV dan menikmati makananmu tetapi
kembali kau tidak berbicara kepadaKU ..........

Saat tidur, KU pikir kau merasa terlalu lelah.
Setelah mengucapkan selamat malam kepada
keluargamu, kau melompat ketempat tidur dan
tertidur tanpa sepatahpun namaKU, kau sebut.

Engkau menyadari bahwa AKU selalu hadir
untukmu.
AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau
sadari.
AKU bahkan in gin mengajarkan bagaimana
bersabar terhadap orang lain.
AKU sangat menyayangimu, setiap hari AKU
menantikan sepatah kata, do ' a, fikiran atau syukur
dari hatimu.

Keesokan harinya ...... engkau bangun kembali dan
kembali AKU menanti dengan penuh kasih bahwa
hari ini kau akan memberiku sedikit waktu untuk
menyapaKU .......Tapi yang KU tunggu...... .. tak
kunjung tiba ...... tak juga kau menyapaKU.

Subuh ........ Dzuhur .......
Ashyar ..........Magrib ......... Isya dan Subuh
kembali, kau masih mengacuhkan AKU.... tak ada
sepatah kata, tak ada seucap do ' a, dan tak ada
rasa, tak ada harapan dan kein gin an untuk
bersujud kepadaKU .........

Apa salahKU padamu ...... wahai HAMBAKU?????
Rizki yang KU limpahkan, kesehatan yang KU
berikan, harta yang KU relakan, makanan yang KU
hidangkan, anak-anak yang KUrahmatkan, apakah
hal itu tidak membuatmu ingat
KepadaKU.... ........! !!!!!!

Percayalah AKU selalu mengasihimu, dan AKU
tetap berharap suatu saat engkau akan menyapa
KU, memohon perlindungan KU, bersujud
menghadap KU ...... Yang selalu menyertaimu
setiap saat

cut and paste from
http://isis165. ning.com/ profiles/ blog/show? id=3518124% 3ABlogPost% 3A2444&\
xgs=1

Tuesday, August 18, 2009

virus FACEBOOK

Sejauh manakah kita semua manfaatkan facebook? terpulang kepada setiap individu untuk menilainya sendiri. mengapa 'virus facebook'? saya katakan demikian kerana secara sedar ataupun tidak facebook sedikit sebanyak telah mempengaruhi seseorang pada masa yang sama turut mengenakan 'infection'nya. rasa bersalah melihatkan fenomena yang berlaku di alam facebook, terdetik hati ni untuk berkongsi pandangan tentang facebook.

saya sendiri pada awalnya,agak mudah terpengaruh dengan quiz-quiz yang ada..walaupun pilih-pilih juga untuk menjawabnya, bila difikirkan balik untuk apa? sekadar suka-suka? adakah hidup kita ni terlalu banyak perkara yang dilakukan sekadar untuk suka-suka? bila kita semua mahu serius? masa terlalu pantas berlalu, tetapi kita asyik dengan virus ini..saya rasa, virus facebook ni lagi bahaya dari virus influenza A h1n1..secara halus, orang kafir menggunakan kelemahan kita dengan melekakan umat Islam..mereka senyum kegembiraan melihatkan mudahnya umat Islam ditipu..semakin hari semakin misi mereka berjaya..mereka terlalu eager untuk menjauhkan umat Islam dari al-qur'an..mereka sedaya upaya memikirkan cara terbaik untuk pisahkan Islam dari kehidupan kita..sanggup ke kita biarkan diri kita termakan dengan tipu muslihat jahat dan jijik mereka itu??memang kita manusia biasa, sentiasa bergelumang dengan dosa..tapi pintu untuk bertaubat senantiasa terbuka..kita tunggu terbitnya matahari dari baratkah atau barangkali bila roh dah berada di kerongkong baru terfikir untuk itu? waktu tu semuanya dah terlambat..na'uzubillah..

tidak dinafikan ada baiknya penggunaan facebook ni..senang kalau nak buat pengumuman apa-apa and can keep in touch dengan sahabat-sahabat..tapi, salahnya bila kita gunakannya melebihi had yang dibenarkan..terlalu banyak perkara yang tidak berkaitan dengan Islam yang kita bincangkan..kita mengaku Islam, tetapi setakat mana kita gunakan facebook ni sebagai medan untuk memahami Islam dengan lebih mendalam..untuk sama-sama berkongsi 'ilmu atau pendapat tentang Islam..umat Islam setiap masa, ditindas oleh kafir laknatullah, mungkin kita di malaysia tidak terasa keadaan itu..tapi saudara-saudara kita di Palestin bagaimana? ada ke mereka leka dengan facebook macam kita? mereka, di usia kanak-kanak lagi telah matang..berbeza sangat dengan keadaan kanak-kanak kita di malaysia..apatah lagi remaja..semakin hari semakin mudah terpedaya..langsung tiada semangat untuk mengembalikan kegemilangan Islam..kita lebih kenal artis-artis tidak kiralah di dalam negara mahu pun luar negara..tapi, tidak hadirkah rasa kerisauan dalam diri kita bila mana kita tidak ambil tahu pun kisah kehidupan para rasul dan nabi? tidak kurang juga gambar-gambar yang keterlaluan, "kissing", pendedahan aurat yang berleluasa, aksi-aksi yang tidak sepatutnya kita publishkan..sama-samalah kita membantu sahabat-sahabat adam kita dalam usaha mereka untuk menjaga pandangan..

mohon maaf, andai kata terlalu keras kata-kata itu..namun, itulah realiti yang harus kita sedar..biarkanlah yang dah berlaku itu menjadi pengajaran berguna buat diri kita, saat ini juga kita mulakan episod baru yang lebih indah dengan nilai-nilai Islami..kita hentikan perkongsian yang tidak memberi faedah, sekadar berbual kosong, quiz-quiz yang tidak bermanfaat...kita hidupkan dengan peringatan-peringatan kepada-Nya, quia-quiz yang meningkatkan pengetahuan yang bermanfaat, perbincangan mengenai isu semasa, akademik dan pelbagai lagi..

kita hidup memang tidak akan lari dari ujian..apa pun kena terus menghadapinya..kadangkala kita leka dalam kelalaian, kita asyik dengan perkara-perkara yang melaghokan..kita perlukan seseorang yang bersedia mengingatkan tika kita alpa dan leka..hadirnya teman kerana Allah, untuk sama-sama mengingatkan..di kala kita leka dia mengingatkan, di kala sedih dia hiburkan, di kala tertekan dia tenangkan, di kala lemah dia bakarkan semangat..untuk apa? untuk kembali mengingatkan kita kepada Allah..

Surah Al-Baqarah(2) ayat 216,

”Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

Monday, August 10, 2009

H1N1 : Mesej dari seorang doktor untuk difikirkan bersama..

Be careful with H1N1. Virus tu very STRONG… Pesakit yang kena memang SUFFER nak RECOVER… NO VAKSIN.. Cuma ada Anti-Viral & Psylogi Mental pesakit itu sendiri untuk MELAWAN.

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat.

Second Stage
Susah bernafas, simptom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena… Masa ni kena kuarantinat hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. Hospital tak cukup katil & bilik kuarantin.

Critical Stage
Lung infection. Bila X-Ray we can see the virus covered the lung. Very scary bila tengok x ray Pesakit H1N1. At this stage pesakit need oksigen with highest level, Strongest Anti-Vral.. very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, immune badan pesakit.
Very H1N1 ni genius virus.. Can HIDE in our body…difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is RM1k above. Unable detected in blood as well.. When they start action…Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better WEAR MASK when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec 2009. So far, hanya lelaki dewasa can fight the virus…. woman might be 70%, children most probably payah nak lawan virus ni.Take care You & Your Family.


[Note : forwardkanlah PERINGATAN ini untuk semua kawan-kawan kita yang lain. Sesunggunya, H1N1 ini merupakan satu bala dari Allah untuk mengingatkan kita kembali kepadaNYA].