Thursday, March 24, 2011

lunakkan hatimu duhai diri..

Assalam..

Alhamdulillah, masih diberi peluang oleh Allah untuk terus membetulkan kesilapan diri dalam usaha untuk menjadi hamba dan khalifah Allah di dunia ni..Alhamdulillah, bersyukur ditakdirkan oleh Allah untuk berada di sini..di UIAM..mungkin tak perlu saya nyatakan reason-reasonnya..tapi, tak kisahla berada di mana-mana pun, memang tetap kena jadi hamba yang bersyukur kan?..

Bila berada bersama sahabat-sahabat yang berlainan universiti, bukan saya je yang rasa macam ni, tapi ada gak sahabat-sahabat yang merasakan perkara yang sama..(walaupun kadang-kadang saya pun ada gak selalu kondem@tak puas hati ngan sistem kat UIA..maafkan saya..)..

Hati bercampur-baur..semua rasa ada..tapi, hati memaksa jari ni untuk menari-nari di atas keyboard untuk berkongsi sesuatu..alhamdulillah, terima kasih kat insan-insan di sekeliling yang senantiasa mengingatkan diri yang sangat mudah alpa ni untuk mengingati DIA YANG SATU..

Semalam, seorang sahabat memberi tazkirah mengenai kematian..mungkin bagi orang lain tak terasa sangat..but, cukup terkesan..sebab sahabat yang menyampaikan tu adalah sahabat baik kepada sahabat(dalam entry sebelum ini..)..i'm not willing to repeat it again..nak percaya ke tak, tapi itu adalah hakikat..berbalik kepada tazkirah tadi, setiap yang hidup pasti mati..cukuplah kematian sebagai peringatan buat yang masih hidup..dan mungkin, kematian insan yang dekat dengan kita lagi membuatkan kita lebih terkesan..tapi tak cukup sekadar 'terkesan' tapi tiada tindakan..(untuk diri sendiri)

alhamdulillah, hari ni dapat lagi pengisian buat jiwa yang kosong ni..fikir positif, jiwa yang kosong perlu diisi..kalau tak kosong macam mana nak isi kan?..(ayat nak sedapkan hati..)..i've my 'family management and parenting' lecture today..lecture by Bro. Zam yang saya hormati..thank you so much to him for so many things that he shared with us..(yes, sr. aflah memang bertuah dapat suami cam bro. zam..sir jangan marah kalau terbaca kat cni..)..sir pon ada cakap tentang kematian..hidup ni tak lebih dari senda gurau..kejap kita sedih than happy balik pastu sedih lagi than seterusnya..kejap kita letih tapi lepas rehat ok balik..kita mengantuk, after tidur hilangla mengantuk tu..kita lapar, lepas makan kita kenyang..kita dahaga, lepas minum hilangla haus tu..rutin yang sama, ada selang selinya..silih berganti..itulah namanya kehidupan dunia..

TAPI..kehidupan yang sebenarnya bermula setelah kematian..kenapa?..sebab kehidupan setelah mati itu adalah kehidupan yang kekal abadi..alam barzakh boleh jadi salah satu dari taman syurga dan boleh jadi salah satu dari liang neraka..'amalan kita kat dunia yang akan menentukan keadaan kita kat akhirat..dengar bro.zam cerita tentang titian sirat tadi tiba-tiba rasa sangat sebak..terfikir keadaan diri sendiri waktu nak meniti titian sirat nanti..ya Allah mudahkan kami ke syurga-Mu..

Dalam banyak-banyak benda yang sir share tadi, ada one thing yang i really want to share it with others..i know it, i realize it and i agree with it 100%..thank you again to sir sebab suarakan apa yang saya memang nak semua orang tahu..this thing is basic cuma antara kita sedar or tak tersedar je..

sir ingatkan kami semua, IF YOU LOVE SOMEONE, IT IS NOT ENOUGH WITH ONLY SAYING 'I LOVE U' TO SOMEONE THAT WE LOVE..BUT WE SHOULD DO SOMETHING THAT WILL BRING ALLAH'S PLEASURE AND MUST AVOID ALL THINGS THAT CAN CAUSE THE PERSON THAT WE LOVE TO BE COMMITTED WITH SIN..em, boleh faham tak maksudnya?..ok, saya define lagi detail..

Contohnya, saya cakap kat my mom, "irah sayang mak! irah sayang ayah!"..it does not meant anything if we still contribute sin to them..maksudnya, tak bermakna apa-apa pun kalau saya cakap saya sayang mak ayah saya tapi at the same time saya buat perkara-perkara yang boleh menyebabkan diorang menanggung dosa saya..sir bagi contoh tadi tentang rambut..walau seurat rambut yang sengaja kita tunjuk kat bukan mahram tetap akan diazab oleh Allah..na'uzubillah..inikan pula kalau memang tak pakai tudung langsung..samala anggota tubuh yang lain..yang mana namanya aurat kena tutuplah..(ingatan buat diri sendiri)..so, kalau kita betul-betul sayang diorang kena berusaha sebaik mungkin untuk cover kita punya aurat properly..kalau tak ayah kita gak yang turut sama menanggung dosa..tapi kalau diorang dah tegur, cuma diri kita sendiri je yang 'keras kepala', diorang kira dah lepasla..kita tanggung sorang-sorangla jawabnya..

Disebabkan lecture petang tadi berkait dengan family and parenting, so sir cakap gakla yang SUAMI BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS ISTERI sebagaimana AYAH BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS ANAK-ANAKNYA..

Alhamdulillah, saya ada sorang ayah, sorang abang dan sorang adik lelaki..cukup lengkap..kalau saya sayang tiga insan ni, maknanya saya kena berhati-hati dengan setiap perbuatan saya sebab apa yang saya buat berkait rapat dengan diorang..thank you so much atas segala ingatan dan teguran kalian to me..i appreciate it so much..ayah saya dah banyak tanggungjawab, terhadap mak saya, anak-anak perempuan(kakak-kakak dan saya sendiri), mak-mak sedara(adik-beradik ayah), anak-anak saudara perempuan(sepupu perempuan saya), sepupu-sepupu perempuan(mak-mak sepupu saya) dan seterusnya..ya Allah banyaknya..so, sanggup ke saya nak bebankan ayah yang saya cakap "irah sayang ayah" selama ni dengan dosa-dosa dari diri saya sendiri?..of course saya tak sanggup..

kira lelaki ni memang sangat besarla tanggungjawabnya..to my ayah, my abang and my adik tersayang, hope diri ni tak menyumbang dosa kat kalian semua..(ya Allah ampunkan orang-orang yang sangat-sangat disayangi ni andaikata ada dosa yang mereka tanggung disebabkan perbuatan diri ini..)..

To my beloved sisters(kak cik and kak nur), if terbaca entry ni, kalau sayang kat suami masing-masing, so try your very best untuk tak menyumbang dosa kat your hubby yep..(weird je bunyi nak cakap gini tapi ni la yang sir pesan dalam kelas tadi..)

Em, maaf kalau entry ni bercampur aduk..banyak sangat nak share tapi idea here and there..hope the message to be sent is delivered to anyone who read this entry..saya tak mampu nak quote directly apa yang disampaikan kepada saya sebelum ni, saya share berdasarkan apa yang faham daripada orang-orang yang menyampaikan dan dari bacaan diri sendiri..

kesimpulannya, KALAU KITA SAYANG ORANG TU, MAKNANYA KITA NAK MASUK SYURGA BERSAMA-SAMA DENGAN ORANG TU..KALAU NAK MASUK SYURGA KENA DAPATKAN REDHA ALLAH..REDHA ALLAH BERGANTUNG KEPADA APA YANG KITA USAHAKAN DI DUNIA NI..SO SAMA-SAMA BERUSAHA UNTUK LAKSANAKAN SURUHAN DAN TINGGALKAN LARANGANNYA..takut nak cakap ni sebenarnya, sebab what we say we will be asked back..lebih teruk azab buat mereka yang tahu tapi tak 'amalkan dan buat mereka yang mengatakan tapi tak laksanakan..

MAHA SUCI ALLAH, LINDUNGILAH HAMBAMU INI DARI SEGALA TIPU DAYA DUNIA, ANUGERAHKANLAH DIRI HAMBAMU INI HIDAYAH YANG TIDAK PUTUS-PUTUS DALAM PERSEDIAAN SEBELUM MENEMUIMU SUAT SAAT NANTI..PELIHARALAH INSAN-INSAN YANG KUSAYANG KERANAMU INI SEMOGA SENTIASA DALAM JAGAANMU..HAMBAMU INI MENDAMBAKAN RAHMAT, KASIH SAYANG DAN REDHAMU DALAM SETIAP DENYUT NADI INI HINGGA KE SYURGAMU..HIMPUNKANLAH KAMI SEMUA DI DALAM SYURGAMU BERSAMA-SAMA NABI MUHAMMAD S.A.W, PARA SAHABAT, SYUHADA' DAN SOLIHIN..

Thursday, March 10, 2011

dia pergi dulu..



Tertulis kematian pada suratan kehidupan
Namun hanya Allah yang tahu
Bilakah ajal bakal bertamu
Detiknya menghampiri tanpa petanda yang menanti
Bila tiba saatnya nanti
Tak siapa dapat melarikan diri
Itu hakikat dan kepastian
Hadirnya tidak pernah kita alukan
Tua dan muda
Miskin dan kaya
Semua insan pasti melaluinya
Sakit dirasa
Tidak terkata
Tika dipisahkan jiwa dari jasadnya
Hanya ‘amalan bisa redakan
Bebanan derita diambang kematian
Denyutan nadi akhirnya terhenti
Bersama nafas yang tak terhela lagi
Kerana jiwa meninggalkan pergi
Mula kembali untuk menghadap Ilahi
Dari Allah kita datang kepada-Nya kita pasti
Detiknya pasti tiba
Adakah kita bersedia?
(INTEAM-detik kematian)

Sesungguhnya kematian itu pasti..cuma cepat atau lambat hanya berada dalam pengetahuan Allah yang sememangnya hanya DIA YANG MAHA MENGETAHUI..

Terkejut baca sms pagi ni, seorang sahabat telah kembali ke rahmatullah..sekali baca nama, macam kenal tapi takkan dia..terus sms seorang lagi sahabat bertanyakan adakah dia yang dimaksudkan..ye, memang dia..teringat masa buka Facebook semalam, aina ada post berita harian online pasal pelajar UTP maut kereta bertembung..tapi, tak terfikir langsung kat sahabat-sahabat yang berada di UTP..sekali baca sms, buka balik Facebook dan klik kat link aina, ye memang dia..

sedih pon ada, memang setakat yang tahu dan kenal, arwah memang baik..dan alhamdulillah, arwah pergi dalam keadaan masih dalam perjuangan Islam..semoga Allah menerima segala perjuangan dan pengorbanan arwah untuk Islam selama ini..yang pergi telah pergi..kita hanya mampu do'akan kesejahteraan, keampunan, rahmat serta redha Allah buat sahabat sahabiah seperjuangan yang telah pergi terlebih dahulu..tapi, kita yang masih diberikan peluang oleh Allah untuk meneruskan hidup, patut bersyukur kerana masih diberi peluang untuk membetulkan segala kesilapan, menambah baik 'amalan, dan sentiasa berusaha untuk menjadi hamba Allah dan khalifah Allah di muka bumi ini dengan sebaik-baiknya..ya Allah, semoga Engkau istiqamahkan kami dalam perjuangan Islam..moga-moga, pengakhiran hidup kami dengan husnul khatimah dan dalam perjuangan meninggikan kalimah tauhid dan menegakkan syari'at-Mu..AL-FATIHAH buat AL-AKH KHAIRUL HAKIMI BIN ISMAIL..semoga roh arwah bersama-sama para syuhada' dan solihin..insyaAllah..