Sunday, March 11, 2012

l:JEALOUS:l

Bismillahirrahmanirrahiim..

Saat seorang hamba Allah berjaya bangkit dari lenanya,
waktu itu masih sunyi sepi kerana kebanyakannya masih lena beristirahat..
Bangunnya dengan penuh syukur kepada Allah kerana hari ini dia masih diberi peluang
untuk memperbaiki 'amalan dirinya agar menjadi hamba dan khalifah Allah yang lebih baik..

Untuk membuktikan rasa syukurnya, dia menepis kehendak nafsunya untuk terus lena dengan membersihkan diri lantas berwudhu'..Paginya dimulakan dengan bertahajjud bersujud kepada Allah..segala pengaduan dan hajat diajukan kepada yang Maha Mendengar dan Maha Pemurah..kepada Allah dipohonkan agar DIA memudahkan segala urusan hidup sepanjang hari itu dan hari-hari seterusnya..

Jelesnya melihat orang yang mampu istiqomah dengan bangun malam dan bertahajjud..
Teringat tazkirah seorang ustaz, katanya kita tidak perlu bangun seawal jam 3pagi untuk bertahajjud..Untuk permulaan, mulakan dengan bangun awal sebelum masuknya waktu subuh, dan kerjakanlah solat tahajjud walaupun hanya dengan dua raka'at..Itu lebih mudah untuk istiqomah..

Sementara menanti masuknya waktu subuh, hamba Allah itu berzikir menyebut-nyebut nama Allah..Al-Qur'an dibaca sambil menunggu laungan azan berkumandang..Saat masuknya waktu, solat sunat subuh dilaksanakan dituruti dengan solat subuh di awal waktu..Wah, jelesnya..

Selesai menunaikan kefardhuan, hamba Allah yang merindukan kasih Pencipta-nya meneruskan paginya dengan Mathurat..Oh, terisinya waktu paginya..Saat insan lain masih dibuai mimpi, hamba ini sudah selesai menunaikan kefardhuannya beserta 'amalan sunat yang lain..

Berpagi-pagian hamba Allah ini dengan mengecewakan kehendak nafsunya untuk tidur selepas subuh dengan melakukan perkara-perkara berfaedah..Dia asyik menyelesaikan segala tugasan yang ada sambil jiwanya sedang menantikan waktu dhuha..Setiap hari, solat dhuha ditunaikan seolah-olah ianya adalah solat wajib..Jiwanya dihantui rasa bersalah andai meninggalkannya tanpa sebarang sebab yang munasabah..
Em, jelesnya tengok orang berusaha mencari masa untuk solat sunat dhuha..Sanggup mengisi waktu rehat semasa kuliah untuk pergi ke musolla dan bersolat..Sangat terkesan melihat masih ada hamba Allah yang bersungguh-sungguh meng'amalkannya..

Mungkin hari ini kita bukanlah seperti hamba Allah yang benar-benar bersyukur dengan waktu pagi yang Allah telah rezekikan..
Andai hari esok masih milik kita, sudah tentu kita juga boleh berpagi-pagian seperti hamba Allah ini..
Ya, saya memang jeles melihat insan-insan disekeliling saya yang sangat bersungguh-sungguh menjaga 'amalannya dengan Allah..Saya jeles kerana mereka punya hati yang sangat rindukan kasih sayang dan rahmat Allah..Saya ingin jadi seperti mereka, saya mahu berpagi-pagian seperti mereka..Keindahan apa lagi yang diperlukan andai setiap hari kita mampu mulakan paginya dengan bersyukur memuji Allah dan bertahajjud kepadanya..Pasti sepanjang hari terasa diberkati Allah yang Maha Memelihara..


Moga Allah memberikanku dan kita semua kekuatan untuk meg'amalkannya secara istiqomah..

Tuesday, September 27, 2011

alhamdulillah =)

Segala puji bagi Allah, Tuhan yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu..

Alhamdulillah, syukur kepada Allah di atas nikmat yang telah Allah kurniakan buat diriku..~16 SEPTEMBER 2011,tarikh aku dinikahkan dengan zauji tercinta, Mohd Shahril Anwar bin Mohd Puzi..alhamdulillah, segalanya dipermudahkan..



Buat suamiku, diriku redha menjadi menjadi isterimu..
semoga dirimu berlapang dada menerima segala kekurangan diriku..
didiklah isterimu ini dengan agama..
bimbingku untuk sama-sama mendapatkan redha-Nya..
diriku dan dirimu punya kelebihan dan kekurangan masing-masing..
semoga bersatunya dua hati ini mampu melengkapkan kedua-duanya..

ya Allah,
jadikanlah perkahwinan kami ini,
perkahwinan yang Engkau berkati dan redhai..

ya Rahman,
hadirkanlah keberkatan dan keredhaan-Mu,
dalam permulaan ini hingga ke akhirnya..

ya Rahiim,
tautkanlah hati kami,
kerana keimanan dan ketaqwaan kepada-Mu,
satukanlah hati kami,
dengan cinta kerana-Mu..

ya Allah,
jadikanlah dia syabab syurga,
wildanku di syurga kelak..
juga jadikanlah aku nisa' syurga,
bidadari suamiku di dunia dan di syurga-Mu..

ya Rahman ya Rahiim,
hadirkan cinta dan kasih sayang antara kami kerana-Mu..
semoga dengan ikatan halal mengikut syari'at-Mu ini,
menambah kekuatan kami untuk ber'ubudiyyah dan taqarrub kepada-Mu..

ya Razzaq,
berikanlah kami keturunan yang baik dari sisi-Mu,
sesungguhnya Engkau Maha Mendengar do'a..

syukran tak terhingga buat kedua ibu bapa kami yang sangat-sangat supportive dan memahami..juga buat family keseluruhannya..kalian sangat membantu dan semoga Allah membalas jasa baik kalian semua dengan sebaik-baik balasan..terima kasih sekali lagi kerana membantu memudahkan perkahwinan kami..we pray may Allah grants u all the best =)..love u all so much!!

tak dilupakan, buat semua sahabat dan sahabiah, thank you for all the wishes and semoga Allah kabulkan do'a daripada kalian semua..semoga Allah memudahkan urusan kamu semua juga ;)

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antaramu rasa kasih dan sayang. Sungguh pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda kebesaran Allah bagi kaum yang berfikir."
[ar-Rum 30:21]

Tuesday, June 28, 2011

pengakuan

Bismillahirrahmanirrahiim..

Suatu pengakuan itu boleh berada dalam dua keadaan..sama ada ianya adalah benar atau dusta semata..

Untuk hamba yang mengakui tentang empat hal tapi gagal membuktikannya dengan empat hal maka pengakuan itu bolehlah dianggap dusta..

Apakah empat hal itu? Empat hal yang dimaksudkan adalah:

1. Hamba yang mengaku cinta Syurga, namun tidak taat maka jelaslah dia berbohong.

2. Hamba yang mengaku cinta Nabi SAW, namun tidak menyukai 'ulama' dan fuqara', maka pengakuan itu juga adalah tidak benar.

3. Hamba yang mengaku takut akan Neraka, tetapi dia tidak meninggalkan maksiat, itu tandanya dia berdusta.

4. Hamba yang mengaku cinta kepada Allah SWT padahal dia mengeluh ketika ditimpakan bala kepadanya juga pengakuannya itu adalah bohong.



"Barangsiapa merindukan Syurga, tentu akan cepat dan suka berbuat kebajikan. Barangsiapa takut kepada Neraka, tentu dia akan tahan nafsunya dari segala keinginan. Dan barangsiapa yakin akan mati, maka tidak begitu selera kepada kelazatan."
(diceritakan dari Ali kwj)

Sebagai hamba Allah yang sememangnya lemah, memang mudah untuk membuat sebarang pengakuan.. lidah lembut berkata-kata.. bibir senang melafazkan bicara.. sangat mudah untuk menyatakan takut akan azab Allah..mudah melafazkan kata cinta pada Allah dan rasul-Nya..mengungkapkan rasa rindu akan Syurga Allah..namun hakikatnya hamba-Mu sering lalai dalam membuktikan itu semua..

Seorang hamba memang tidak dapat lari dari melakukan kesilapan..seringkali berbuat dosa..tapi, Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani..Allah sentiasa menunggu taubat dari hamba-Nya kerana itu tanda kasih sayang Khaliq kepada makhluk ciptaan-Nya..

Namun, kadang kala hamba itu selalu alpa..menangguh-nangguhkan taubatnya..semakin hari semakin banyak dosa yang dibawa..jauhkanlah hamba-Mu ya Allah, daripada tergolong dalam kalangan hamba yang tidak sempat bertaubat..izinkanlah hamba-Mu agar kembali kepada-Mu dalam keadaan jiwa yang tenang, bersih dari segala dosa..

Allah itu sangat Pengasih dan sangat Pemurah..

Sesungguhnya pintu taubat itu sentiasa terbuka luas buat hamba-Nya yang menghargai peluang itu..namun di saat roh sudah berada di halkum serta bila mana matahari sudah mula terbit dari barat maka tertutuplah pintu taubat..na'uzubillah..

Lazimi diri dengan istighfar..dan usahakan untuk solat sunat taubat setiap hari..
Memang fitrah seorang hamba merasa takut andai taubatnya tidak diterima, namun sebagai hamba yang tidak mempunyai sebarang daya dan kuasa, kepada Allah diserahkan segalanya dan kepada-Nya kita bergantung sepenuh harapan agar taubat tulus itu diterima..

Lumrah dalam menghadapi pertarungan jiwa, hamba Allah akan terbahagi kepada tiga golongan:

1. Golongan yang dapat ditewaskan oleh hawa nafsu mereka.

Golongan ini adalah mereka yang tunduk kepada dunia dan kekal dalam keduniaan iaitu orang-orang kafir dan orang-orang yang menuruti cara mereka (orang-orang yang melupakan Allah lantas Allah melupakan mereka).

2. Golongan yang berjihad melawan dirinya, bertarung memerangi hawa nafsu. Kadangkala mereka menang dan kadangkala mereka kalah.

Golongan ini apabila mereka tersalah mereka bertaubat dan apabila melakukan dosa mereka menyesal dan memohon ampun daripada Allah.

"Semua anak Adam itu bersalah dan paling baik orang yang melakukan kesalahan ialah mereka yang bertaubat (dari kesalahannya)." ~hadis riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah

3. Golongan orang-orang maksum seperti para Rasul dan para Nabi.


Kita hidup di zaman tiada lagi Nabi dan Rasul bersama-sama untuk menjadi contoh teladan dan sumber rujukan buat kita..namun Al-Qur'an dan as-Sunnah, dua sumber utama yang ditinggalkan buat hamba-Nya agar tidak sesat dalam pelayaran dunia, musafir menuju akhirat yang pasti..

Bersyukur dan beruntunglah andai diri hamba-Nya tergolong dalam golongan kedua di atas..cuba untuk meminimumkan dosa, dan andai terlanjur melakukan dosa sama ada besar atau kecil, cepat-cepatlah memohon taubat sewajarnya..sebab kita hanyalah HAMBA..

Allah tidak menzalimi hamba-Nya..tetapi hamba itu sendiri yang menzalimi dirinya sendiri..Hamba-Mu mengakui kekhilafan diri, semoga Allah mengurniakan maghfirah dan rahmat-Nya buat diriku, keluargaku serta semua hamba-Nya..

sumber rujukan: mukhashafah al-qulub (imam al-ghazali), apa ertinya saya menganut islam? (fathi yakan)..semoga rahmat Allah ke atas mereka..ameen

Friday, April 29, 2011

pandai 'si dia' memberi nasihat........


Sepetang bersama mak dan kakak..sekadar menemani dua insan yang disayangi untuk membeli tudung di sebuah kedai kat area KT ni..em, sibuk mak dan kak cik memilih-milih tudung dan saya melayani si comel faris (anak buah)..

Sesak dengan orang yang datang nak membeli bersempena SALE..em, saya tengok je la..i can say almost all the workers pakai seragam yang sama..and menggayakan pakaian tudung yang sama..mak nak belanja tapi tak ada yang berkenan di hati..em cam rugi je menolak tapi buat apa beli if tak jumpa yang berkenan kan..

Pekerja kat situ pon buat tak layan je kat saya, yela saya tak try mana nak layan kan..not a big deal..lagi best main ngan faris..BUT yang paling mengejutkan, when my sis told me, orang yang duk layan dia try-try tudung tu siap boleh bagi suggestion lagi..huh, boleh agak tak dia suggest apa?..

Orang tu cakap, lebih kurang macam ni la ayatnya, "kak ikat rambut angkat tinggi skit.."..anda boleh faham tak maksudnya?..maksudnya, supaya nampakla kononnya macam kita ni ada sanggul..tak sangka betul, dorang mostly pakai macam tu tapi sempat lagi suggest kat customers to do the same thing..

Alhamdulillah, mujurlah my sis pon tahu gakla bab-bab ni..buat apa nak pakai macam tu?nak tunjuk kat siapa kan?..mungkin orang lelaki boleh membayangkan orang yang ada like 'pundak unta' ni berambut panjang..tapi, sekarang tak silap saya memang ada je jual something like 'pundak unta' ni walaupun rambut seseorang tu tak panjang mana pun..if i am wrong, please do correct me..

Dalam buku fiqh wanita pun selalu je cakap berkenaan aurat wanita..dan hadis yang selalu ada dalam buku-buku fiqh wanita ni ada yang betul-betul berkait dengan cara pemakaian wanita Islam sekarang..

Rasulullah saw pernah bersabda :
"Dua kelompok ahli neraka yang belum saya lihat: Satu kaum bersama mereka cemeti-cemeti seperti ekor unta, mereka memukul manusia dengannya. Dan wanita-wanita yang berpakaian tapi telanjang, berjalan melenggok, tidak taat kepada Allah, kepala mereka seperti pundak unta yang condong. Wanita-wanita ini tidak masuk surga dan tidak pula mencium bau surga, padahal baunya surga dapat dihidu sejauh perjalanan sekian sekian". (Hadits Riwayat Imam Muslim)